Wiljohn WattimenaWiljohn Wattimena

Praten met naasten: ‘Door over mijn ziekte te praten, ben ik als mens heel toegankelijk gebleven’

Mijn verhaal: Wiljohn Wattimena

Wiljohn Wattimena is uitbehandeld en ontvangt 24 uur per dag palliatieve zorg. Hij heeft twee jonge kinderen die thuis wonen. Voor hem is het belangrijk om eerlijk en open te praten over zijn ziekte met familie, vrienden en zorgverleners.


Uitbehandeld

‘Geef me twee dagen en dan heb ik slecht nieuws een plek gegeven’, zei ik altijd tijdens mijn ziekteproces. Afgelopen zomer was dat anders. De oncoloog vertelde dat ik uitbehandeld was. Voor het eerst in negen jaar kon ik mij niet meer focussen op een goede afloop.

Praten over emoties was lastig

Het nieuws in het ziekenhuis kwam hard aan. Alhoewel ik heel positief ben ingesteld, ben ik niet zo’n prater. Een goede vriendin heeft me daarmee geholpen. Ze stelde een open vraag over mijn situatie en was daarna stil. Daardoor had ik geen keuze en moest ik haar wel vertellen hoe het met me ging. Gelukkig maar, want anders was ik vermoedelijk depressief geworden.

Alhoewel ik heel positief ben ingesteld, ben ik niet zo’n prater. Een goede vriendin heeft me daarmee geholpen. Ze stelde een open vraag over mijn situatie en was daarna stil.

Wiljohn43 jaar

Familie en vrienden bieden steun

Inmiddels kan ik niet alleen met haar, maar ook andere lieve vrienden en familieleden goed praten. Voor hen is het ook fijn; door onze gesprekken ben ik als mens heel toegankelijk gebleven. Ze komen graag bij me langs.

Praten met zorgverleners

Ik word 24 uur per dag ondersteund door drie verpleegkundigen. Ook met hen kan ik goed praten. Afgelopen maanden heb ik een hele goede band met ze ontwikkeld. Daarnaast zorgen ze voor talloze praktische zaken, zoals mijn medicijnen en maaltijden en ontvangen ze visite.

Zorgverleners worden onderdeel van gezin

In het begin had ik moeite met de gedachte dat er vreemden in mijn huis zouden rondlopen. Je levert toch een stukje privacy in. Gelukkig valt het mee. Ik ben heel erg blij dat ze er zijn. De verpleegsters voelen prima aan wanneer ik even alleen wil zijn en gaan dan naar een andere kamer of naar boven. Soms is het heel gezellig en blijven ze erbij zitten. Ook dat is natuurlijk helemaal goed.


Ontdek de verhalen van anderen

Hoe denken anderen over de tijd die ze nog hebben? En welke rol speelt palliatieve zorg daarin?

Naar alle verhalen

Zorg en hulp voor u en uw dierbaren

Wat heeft u nodig om u in deze periode zo goed mogelijk te voelen? Er staan professionals en vrijwilligers klaar om u te helpen.

Er is zorg en hulp voor u