Mijn verhaal: Wiljohn Wattimena

Wiljohn WattimenaWiljohn Wattimena

Ik heb te horen gekregen dat ik doodga. Maar tot die tijd leef ik.

Er is meer mogelijk met palliatieve zorg dan u denkt.

Ik werd verrast toen ik hoorde dat intensieve palliatieve zorg thuis mogelijk was. Inmiddels krijg ik dag en nacht ondersteuning.

Wiljohn43 jaar

Eerlijk zijn over emoties

‘Geef me twee dagen en dan heb ik slecht nieuws een plek gegeven’, zei ik altijd tijdens mijn ziekteproces. Afgelopen zomer vertelde de dokter dat ik uitbehandeld was. Voor het eerst in negen jaar was alle hoop vervlogen. Ik ben geen prater, maar een goede vriendin van mij hielp me daarmee. Ze stelde een open vraag en bleef vervolgens stil. Waardoor ik haar wel moest vertellen hoe het met me ging. En gelukkig maar, anders was ik waarschijnlijk depressief geworden.

Wat palliatieve zorg voor mij betekende

Ik werd verrast toen ik hoorde dat intensieve palliatieve zorg thuis mogelijk was. Inmiddels krijg ik dag en nacht ondersteuning. Deze hulp is echt een uitkomst; zo kan ik tot het laatste moment thuisblijven. De verpleegsters weten wanneer ik alleen wil zijn en respecteren dat. En als ik meer zorg of ondersteuning nodig heb, blijven ze bij me. Ze zijn er voor me. Ook regelen ze veel praktische zaken rondom de zorg. Palliatieve zorg geeft mij de kans mooier en beter afscheid van het leven te nemen, met de mensen waar ik om geef en van hou dicht bij me.

Enkele dagen nadat bovenstaande foto werd genomen, is Wiljohn overleden.