Man die palliatieve zorg krijgt, zit thuis achter zijn computerMan die palliatieve zorg krijgt, zit thuis achter zijn computer

Zo begint u het gesprek

Het geeft rust als u uw omgeving heeft verteld wat u wilt in deze laatste fase van uw leven. Welke zorg en hulp u nodig heeft, bijvoorbeeld. Waar u wilt zijn in uw laatste levensdagen, en met wie. Soms is het niet makkelijk om hierover te beginnen. De tips op deze pagina helpen u hopelijk op weg.


Praten met uw naasten

Een gesprek aangaan met uw dierbaren over het einde van uw leven: dat kan nog best moeilijk zijn. Toch is het aan te raden om in elk geval met een paar mensen te delen wat er in u omgaat, en wat u nog wilt doen.

Moeite om met het gesprek aan te gaan?

Als u iemand bent die zich rustig wil oriënteren, dan kunt u beginnen met een gesprek met de Luisterlijn. Of met het lezen van een e-book.

Tip 1Deel grote stappen op in kleinere

Begin klein. Kies bijvoorbeeld één persoon die u goed vertrouwt. Nodig hem of haar uit en vertel dat het gaat om iets dat voor u heel belangrijk is. Zo heeft u alvast een begin gemaakt.

Moeite om met het gesprek aan te gaan?

Als u iemand bent die zich rustig wil oriënteren, dan kunt u beginnen met een gesprek met de Luisterlijn. Of met het lezen van een e-book.


Praten met uw huisarts

Het is zo belangrijk dat uw artsen weten wat u wilt, en wat juist niet. Uw huisarts kan u bovendien helpen met het voorkomen of verlichten van klachten, zoals pijn of benauwdheid. Ook kan de arts helpen bij het omgaan met gevoelens, zoals angst of verdriet.


Praten over levensvragen

U heeft waarschijnlijk veel vragen om te overdenken. Van praktische vragen tot hele diepgaande, zoals 'Waarom overkomt mij dit?' 'Heeft mijn leven zin gehad?' en ‘Kan ik de dood accepteren?’

Praten over deze levensvragen heeft bij veel mensen een positief effect op de manier waarop zij de laatste fase van hun leven ervaren.

Vraag 1

Wat houdt u gaande?

Monique

Elke ochtend sta ik op en probeer ik wat van mijn dag te maken zodat ik ‘s avonds met een voldaan gevoel naar bed kan gaan.

Vraag 2

Waar leeft u voor?

Monique

Eigenlijk zorg ik altijd voor anderen. Mijn ziekte komt daarom helemaal niet goed uit; ik kan helemaal niet dood. Mijn man is ernstig ziek en heeft veel hulp nodig. Hij kan slecht tegen stress en wordt daar benauwd van. Daarnaast leunt mijn zoon heel erg op mij. Ik probeer alles daarom zo goed mogelijk te regelen.

Vraag 3

Waar is uw thuis?

Wiljohn

Ik word intensief ondersteund door drie verpleegkundigen. Zonder hen had ik niet thuis kunnen blijven. Door hun hulp kunnen de kinderen in hun eigen bed slapen en woon ik op loopafstand van vrienden en familie. Mijn situatie verandert, maar op deze manier blijft alles wel dichtbij en vertrouwd.

Vraag 4

Wie ziet u staan?

Wiljohn

Inmiddels kan ik niet alleen met een goede vriendin, maar ook met andere lieve vrienden en familieleden goed praten. Voor hen is het ook fijn; door onze gesprekken ben ik als mens heel toegankelijk gebleven. Ze komen graag bij me langs.


Naar de andere onderwerpen

U heeft nu gezien waar u kunt beginnen met het praten over uw situatie. We laten u nog graag zien wat voor zorg en hulp er voor u is. En we geven u een overzicht van belangrijke keuzes waar u mee te maken kunt krijgen.

Er is zorg en hulp voor uKeuzes om te maken