Jonge vrouw staat in kas

Er is zorg en hulp voor u

Er komt ongetwijfeld veel op u en uw dierbaren af. U staat er niet alleen voor: er is hulp en zorg op allerlei gebieden. Soms is de zorg al voor u geregeld, bijvoorbeeld als u in het verpleeghuis woont of lang in het ziekenhuis ligt. Maar zeker als u thuis blijft, is het belangrijk dat u en uw dierbaren weten wat er mogelijk is.


Zorg en hulp

Uw arts(en) en verpleegkundigen zorgen ervoor dat u zo weinig mogelijk last heeft van klachten zoals pijn. Maar er is meer zorg voor u in deze periode van uw leven. Geestelijke verzorging bijvoorbeeld, en praktische hulp in huis.

Bekijk zorg en hulp

Levenswensen

Is er iets dat u nog graag zou willen doen? Daar kunnen verschillende organisaties u bij helpen, zoals Ambulancewens, Vaarwens en Dreams4you. We laten een paar voorbeelden zien van wensen die zijn uitgekomen.

Hulp bij uw wensen

Zorg en hulp

Voor kwaliteit van leven

Wat heeft u nodig in de laatste periode van uw leven? U kunt zelf kiezen welke zorg en hulp bij u past. Zodat u, in de tijd die u nog heeft, kunt leven op uw manier.


VerblijfKiezen waar u wilt zijn

Het is moeilijk te voorspellen hoe deze laatste fase van uw leven verloopt. Maar u kunt wel alvast nadenken over wat u zelf graag zou willen. U kunt namelijk kiezen of u bijvoorbeeld thuis verblijft of in een hospice, of op een andere plek waar u zich veilig voelt.

Thuis blijven

Wilt u het liefst in uw vertrouwde omgeving blijven, dan is het belangrijk dat er genoeg zorg is. De huisarts en de wijkverpleegkundige zorgen ervoor dat u zo goed mogelijk verzorgd wordt. Daarnaast zijn er andere organisaties die kunnen helpen, zoals vrijwilligersorganisaties. Uw gemeente kan vaak voor praktische hulp zorgen.

Hospice

Een hospice is een plek waar u uw laatste levensfase kunt doorbrengen. Dit zijn vaak kleinschalige plekken met een huiselijke sfeer. U krijgt hier een eigen kamer en vaak alle vrijheid om die zo in te richten als u zelf prettig vindt. Uw huisarts blijft meestal verantwoordelijk voor uw medische zorg. Als de huisarts te ver weg woont, dan kan het zijn dat u een huisarts uit de regio krijgt.

Andere mogelijkheden

Naast hospices zijn er ook andere mogelijkheden als u niet thuis wilt overlijden. Kortdurende zorgopname bijvoorbeeld, woonzorgcentra en het ziekenhuis.

Uw centrale zorgverlener vindt de zorg die bij u past

Als u ernstig ziek bent, zijn er vaak meerdere artsen en verpleegkundigen die u helpen. Eén van die mensen is uw 'centrale zorgverlener'. Deze persoon regelt dat alle zorg goed op elkaar aansluit. Vaak doet de huisarts dit, maar niet altijd. Dat hangt ook af van wat u zelf prettig vindt. Op deze pagina ziet u welke zorg en hulp uw centrale zorgverlener voor u kan inschakelen.


Hulp bij uw levenswensen

Die ene, speciale plek nog eens zien? Of die ene bijzondere ervaring toch eens beleven? U heeft best kans dat het mogelijk is. Met Ambulancewens, Vaarwens of Dreams4You bijvoorbeeld.

Inspiratie voor levenswens

Waar zou u nog één keer naartoe willen?

“Mijn vrouw had maar één wens: ze wilde dolgraag nog een keer naar Schiermonnikoog." Die wens liet Ambulancewens uitkomen. Ambulancewens helpt mensen die ongeneeslijk ziek zijn en bijna niet meer de deur uit kunnen. In een ambulance nemen vrijwilligers ze mee naar die bijzondere plek.

Inspiratie voor levenswens

Wat zou u nog één keer willen doen?

“Zou ik ook even het stuurwiel vast mogen houden?" vraagt de dappere Rianne. “Tuurlijk schat!” roept schipper Evert. Beheerst, geconcentreerd en genietend vaart ze om Pampus heen en zet weer koers naar Amsterdam. Dit is het verhaal van Rianne, die met Vaarwens nog één boottocht maakte.

Inspiratie voor levenswens

Wat is uw ultieme droom?

Lydia wilde heel graag naar het concert van ABBA in Ahoy. Dreams4you hielp met het waarmaken van die droomwens. En zo beleefde Lydia samen met twee vriendinnen een onvergetelijke disco-avond.


Belangrijke keuzes om te maken

Iedereen die dicht bij het einde van zijn of haar leven komt, krijgt te maken met een aantal keuzes. Op de volgende pagina ziet u een overzicht van de belangrijkste.

Bekijk overzicht van keuzes